RESOLUCIÓ ISP/3526/2024, de 2 d'octubre, per la qual es modifica la convocatòria, mitjançant concurs oposició lliure, per cobrir places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra (convocatòria 46/24).
Per la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, es va obrir la convocatòria, mitjançant concurs oposició lliure, per cobrir places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra (convocatòria 46/24). Aquesta convocatòria es va publicar al DOGC núm. 9241, de 4.9.2024.
L'Acord de Govern GOV/208/2024, d'1 d'octubre, d'ampliació de l'oferta d'ocupació pública de la Generalitat de Catalunya per al 2024 amb 400 places de la categoria de mosso o mossa de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra aprova l'ampliació de l'oferta d'ocupació pública 2024 per ampliar en 400 les places del cos de Mossos d'Esquadra. Per tant, és procedent modificar les places ofertes a la Resolució ISP/3192/2024 i el nombre de places que es reserven per ser proveïdes per dones.
Així mateix, també és procedent modificar la base que fa referència al nombre de persones aptes a la primera prova i les que es refereixen al nombre de persones convocades a la prova d'adequació psicoprofessional, a la fase de formació i a la fase de pràctiques, per adequar-les a aquest augment de places ofertes.
Vist el contingut de les causes d'exclusió per manca d'aptitud psicofísica que consten als apartats 10.14 i 10.17 de l'annex 3 de la convocatòria, és procedent modificar aquests apartats per tal d'eliminar les causes d'exclusió que no s'ajusten a la realitat de les funcions desenvolupades pels membres del cos.
De conformitat amb el que estableixen l'article 20.2 de la Llei 5/1994, d'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra, i l'article 1.i) de la Resolució INT/81/2011, de 18 de gener, de delegació de competències del conseller d'Interior en el secretari general del Departament d'Interior,
Resolc:
—1 Modificar la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, de convocatòria, mitjançant concurs oposició lliure, per cobrir places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra (convocatòria 46/24), en els termes següents:
1.1 Es modifica la base 1.1 de l'annex 1 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactada de la manera següent:
“1.1 S'obre la convocatòria per cobrir 1.300 places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra, de les quals 520 es reserven per ser proveïdes per dones. Les places reservades que no es cobreixin acreixeran la resta de les no reservades.
La participació per a les places reservades a les dones vindrà determinada pel sexe que consti en el document identificatiu (DNI/NIE).”
1.2 Es modifica la base 6.1.1 de l'annex 1 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactada de la manera següent:
“6.1.1 Primera prova.
La primera prova consisteix a fer les subproves següents:
a) Subprova de coneixements, de caràcter obligatori i eliminatori.
Consisteix a respondre un qüestionari tipus test de 30 preguntes sobre el contingut del temari publicat al DOGC núm. 7382, d'1.6.2017, mitjançant la Resolució INT/1219/2017, de 29 de maig, per la qual s'aprova i es fa públic el temari de la convocatòria mitjançant oposició lliure per cobrir places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra.
Cada pregunta té quatre alternatives de resposta de les quals només una és correcta. Totes les respostes correctes tenen el mateix valor. Les preguntes que es deixin en blanc no resten i les respostes errònies descompten una quarta part del valor d'una resposta correcta.
Per calcular la puntuació d'aquesta subprova s'aplica la fórmula següent:
P=puntuació.
C=nombre de respostes correctes.
I=nombre de respostes incorrectes.
PM=puntuació màxima assolible.
N=nombre de preguntes.
El temps per fer aquesta subprova és de 35 minuts.
La puntuació d'aquesta subprova és de 0 a 10 punts. Per obtenir la qualificació d'apte s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 4 punts.
b) Subprova aptitudinal, de caràcter obligatori i eliminatori.
Consisteix a respondre un qüestionari tipus test de 80 preguntes adreçat a avaluar els processos de raonament i les aptituds intel·lectuals de la persona participant. S'hi avaluarà el raonament abstracte, el raonament espacial, l'aptitud verbal, l'aptitud numèrica i l'aptitud perceptiva.
Cada pregunta té quatre alternatives de resposta de les quals només una és correcta. Totes les respostes correctes tenen el mateix valor i les preguntes que es deixin en blanc i les incorrectes no descompten.
El temps per fer aquesta subprova és de 35 minuts.
La puntuació d'aquesta subprova es de 0 a 10 punts. Per obtenir la qualificació d'apte s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
c) Subprova de coneixements d'idiomes, de caràcter voluntari i no eliminatori.
Consisteix a respondre un qüestionari tipus test adreçat a avaluar la comprensió oral dels idiomes següents: alemany, amazic, anglès, àrab dialectal (dàrija), bengalí, francès, italià, mandinga, panjabi, romanès, rus, tagàlog, ucraïnès, urdú/hindi, wòlof i xinès (mandarí).
Les persones participants, després d'haver escoltat una gravació en l'idioma corresponent, han de respondre un bloc de sis preguntes per cada idioma a avaluar.
Les persones participants podran optar per respondre, com a màxim, el bloc de preguntes de dos d'aquests idiomes.
Cada pregunta té quatre alternatives de resposta de les quals només una és correcta. Totes les respostes correctes tenen el mateix valor de 0,25 punts. Les preguntes que es deixin en blanc no resten i les respostes errònies descompten una quarta part del valor d'una resposta correcta (0,0625 punts).
Cada bloc de preguntes corresponents a un idioma té una puntuació màxima d'1,5 punts.
La puntuació màxima d'aquesta subprova és de 3 punts i serà el resultat de sumar les dues puntuacions aconseguides en cada bloc dels idiomes escollits.
Qualificació de la primera prova:
Per a les places reservades a les dones, seran aptes en la primera prova les dones participants que hagin estat aptes en la subprova de coneixements i en la subprova aptitudinal, i d'aquestes, les 2.794 dones que hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de la puntuació obtinguda en les subproves de coneixements, aptitudinal i de coneixements d'idioma. En cas d'empat de puntuació en la posició 2.794, seran aptes en la primera prova totes les persones empatades en aquesta puntuació.
Per a les places no reservades, seran aptes en la primera prova les persones participants que hagin estat aptes en la subprova de coneixements i en la subprova aptitudinal, i d'aquestes, les 4.190 persones participants, descomptant-ne les dones ja aptes per la via de les places reservades, que hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de la puntuació obtinguda en les subproves de coneixements, aptitudinal i de coneixements d'idioma. En cas d'empat de puntuació en la posició 4.190, seran aptes en la primera prova totes les persones empatades en aquesta puntuació.
En el cas que, per a les places reservades a les dones, el nombre de dones declarades aptes sigui inferior a 2.794, la diferència fins a aquesta xifra acreixerà el nombre de places ofertes a la resta; i a l'inrevés per a les places no reservades, en el cas que el nombre de persones participants declarades aptes sigui inferior a 4.190.”
1.3 Es modifica la base 6.1.3 de l'annex 1 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactada de la manera següent:
“6.1.3 Tercera prova. Adequació psicoprofessional.
Pel que fa a les places reservades a les dones, seran convocades a realitzar la prova d'adequació psicoprofessional les 2.080 dones que, d'entre les aptes en la prova física, hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de les puntuacions de la primera i de la segona prova. En cas d'empat de puntuació en la posició 2.080, seran convocades totes les dones empatades en aquesta puntuació.
Pel que fa a les places no reservades, seran convocades a realitzar la prova d'adequació psicoprofessional les 3.120 persones participants que, d'entre les aptes de la prova física, descomptant-ne les dones ja proposades per a la realització de la prova d'adequació psicoprofessional per la via de les places reservades a les dones, hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de les puntuacions de la primera i de la segona prova. En cas d'empat de puntuació en la posició 3.120, seran convocades totes les persones empatades en aquesta puntuació.
En el cas que el nombre de dones convocades sigui inferior a 2.080, la diferència fins a aquesta xifra acreixerà el nombre de places ofertes a la resta; i a l'inrevés, en el cas que el nombre de persones convocades sigui inferior a 3.120.
La prova d'adequació psicoprofessional consisteix en la realització d'un test de competències i d'una entrevista per avaluar el grau d'adequació de la persona participant a les competències corresponents a la categoria de mosso/a.
En cap cas l'avaluació del resultat de l'entrevista estarà condicionada o vinculada de manera exclusiva al test de competències, el qual constitueix un element previ per orientar, si es considera convenient, el contingut d'aquesta.
En l'entrevista s'obté informació en relació amb el desenvolupament personal i professional de la persona participant per objectivar la presència o absència de comportaments associats a les competències d'aquesta categoria.
Es valoren les competències següents: responsabilitat i orientació a la qualitat, cooperació i treball en equip, autonomia i iniciativa, resolució de problemes, orientació de servei a les persones, adaptabilitat i flexibilitat, autocontrol i resistència a la pressió, autogestió i desenvolupament personal, motivació i identificació amb l'organització i habilitats socials i comunicatives.
Les competències clau són: responsabilitat i orientació a la qualitat, autocontrol i resistència a la pressió, autogestió i desenvolupament personal.
Cada competència es valora d'1 a 10 punts. Per obtenir la qualificació d'apte en aquesta prova s'han de complir dos requisits:
1. Obtenir una puntuació total igual o superior a 50 punts.
2. Obtenir una puntuació superior a 3 punts en les competències clau.
La qualificació de la prova d'adequació psicoprofessional és d'apte o no apte i s'obté a partir de la integració de la informació obtinguda del test de competències i de l'entrevista. Per superar-la s'ha d'obtenir la qualificació d'apte. Les persones que no la superin seran excloses de la convocatòria.
El dia de la realització del test de competències, les persones participants hauran de lliurar un informe de la vida laboral emès per l'Institut Nacional de la Seguretat Social i hauran d'emplenar un qüestionari sobre aspectes relacionats amb el curriculum vitae i els interessos professionals, que s'utilitzaran com a element de suport a la prova d'adequació psicoprofessional.
El dia de la realització de l'entrevista les persones participants han de lliurar una fotografia actual en format carnet.”
1.4 Es modifica la base 6.3.1 de l'annex 1 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactada de la manera següent:
“6.3.1 Seran convocades a realitzar la fase de formació les 1.400 persones participants que hagin estat aptes en la fase d'oposició.
Pel que fa a les places reservades a les dones, si en la fase d'oposició han estat aptes més de 560, el tribunal qualificador sumarà les puntuacions corresponents a la fase d'oposició i a la fase de concurs de les dones aptes en la fase d'oposició i les ordenarà de més a menys puntuació. Les 560 dones amb millor puntuació seran convocades a la fase de formació.
En el cas que hi hagi més de 560 dones aptes en la fase d'oposició, les que corresponguin a una classificació posterior a la posició 560 s'inclouran a la via de les places no reservades.
Per a les places no reservades, si en la fase d'oposició han estat aptes més de 840 persones, el tribunal qualificador sumarà les puntuacions corresponents a la fase d'oposició i a la fase de concurs de totes les persones aptes en la fase d'oposició, descomptant les dones ja proposades per realitzar la fase de formació per la via de les places reservades, i les ordenarà de més a menys puntuació. Les 840 persones més ben classificades seran convocades a la fase de formació.
En cas d'empat de puntuació, s'aplicaran els criteris de desempat següents:
- En primer lloc, per la puntuació més alta obtinguda en la subprova aptitudinal.
- En segon lloc, per la puntuació més alta obtinguda en la subprova de coneixements.
- En tercer lloc, per la puntuació més alta obtinguda en la prova física.
- Finalment, si persisteix l'empat, es resoldrà per la puntuació més alta obtinguda en cadascun dels exercicis de la prova física, per l'ordre en què apareixen a la base 6.1.2.
En el cas que el nombre de dones convocades sigui inferior a 560, la diferència fins a aquesta xifra acreixerà el nombre de places ofertes a la resta de persones, i a l'inrevés, si s'escau.
La convocatòria a la fase de formació s'ha de fer seguint una llista final de les persones que hagin superat el procés, ordenades segons la puntuació obtinguda i d'acord amb el nombre de places reservades per torn.
Cap de les persones convocades a la fase de formació no pot tenir un diferencial negatiu de puntuació de més del 20% respecte a les persones de l'altre torn de places que es trobin dins el nombre màxim de persones a convocar a la fase de formació sumant els dos torns.”
1.5 Es modifica la base 6.3.2 de l'annex 1 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactada de la manera següent:
“6.3.2 El tribunal qualificador farà pública la llista de les persones convocades a la fase de formació a les quals els falti acreditar algun requisit de participació, dels previstos a la base 2.1, si no ha estat possible la comprovació prèvia.
Aquestes persones hauran de presentar la documentació acreditativa en el termini de vint dies naturals a partir de la publicació de la llista de persones convocades a la fase de formació d'acord amb el que estableix la base 8.2.
Les persones participants que no presentin la documentació indicada dins el termini establert en aquesta base i les que no compleixin algun dels requisits no podran ser nomenades aspirants alumnes, seran excloses de la convocatòria i les seves actuacions quedaran anul·lades, sens perjudici de les responsabilitats en què hagin pogut incórrer.
Si una de les persones proposades per realitzar la fase de formació és declarada exclosa de la convocatòria, el tribunal qualificador proposarà per realitzar la fase de formació la següent persona participant de la llista que estableix la base 6.3.1.”
1.6 Es modifica la base 6.5.1 de l'annex 1 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactada de la manera següent:
”6.5.1 Seran convocades a realitzar la fase de pràctiques les persones participants que hagin estat aptes en la fase de formació. Si han estat aptes en la fase de formació més de 1.300 persones, el tribunal qualificador confeccionarà una llista amb totes les persones aptes en la fase de formació de més a menys puntuació total de la convocatòria, i seran convocades a la fase de pràctiques les 1.300 persones més ben classificades.
En cas d'empat de puntuació, s'aplicaran els criteris de desempat següents:
- En primer lloc, per la puntuació més alta obtinguda en la fase de formació.
- En segon lloc, per la puntuació més alta obtinguda en la primera prova de la fase d'oposició.
- En tercer lloc, per la puntuació més alta obtinguda en la prova física de la fase d'oposició.
Si una de les persones convocades a realitzar la fase de pràctiques renuncia o se la declara exclosa de la convocatòria abans de la finalització del quart període avaluable, el tribunal qualificador proposarà per realitzar la fase de pràctiques la següent persona participant de la llista que estableix la base 6.5.1.”
1.7 Es modifica l'apartat 10.14 de l'annex 3 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactat de la manera següent:
“10.14 Trasplantament corneal de gruix total. Queratotomia radial.”
1.8 Es modifica l'apartat 10.17 de l'annex 3 de la Resolució ISP/3192/2024, de 2 de setembre, que queda redactat de la manera següent:
“10.17 Cirurgia de cristal·lí.”
—2 Obrir un nou termini de presentació de sol·licituds de participació. La sol·licitud de participació s'ha de presentar en el termini de 20 dies hàbils a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució de modificació al DOGC.
Les persones que ja hagin presentat una sol·licitud de participació dins del termini inicial previst a la convocatòria no han de presentar una nova sol·licitud.
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar, potestativament, recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictat en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 77 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, o bé directament recurs contenciós administratiu, davant la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació al DOGC, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Igualment, les persones interessades poden interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.
Barcelona, 2 d'octubre de 2024
P. d. (Resolució INT/81/2011, de 18 de gener, DOGC de 24.1.2011)
Tomás Carrión Bernal
Secretari general